Menu

Kuchenne inspiracje Sylwii

Znajdziesz tu kilka prostych przepisów na każdą kieszeń

Faszerowane ziemniaki

kuchenneinspiracjesylwii

22

Składniki:

  • 7 dużych ziemniaków
  • pół wędzonego swojskiego boczku (kawałek około 7-8cm)
  • 4 duże pieczarki
  • łyżka posiekanego koperku
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 15 dag sera żółtego startego na średnich oczkach
  • sól, pieprz do smaku

Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach w lekko osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki studzimy, obieramy i przekrawamy wzdłuż. Wyciągamy delikatnie łyżką środek tak by powstała łódeczka i żeby nie uszkodzić ziemniaka. Wyciągnięte łyżką ziemniaki kroimy w kostkę około pół cm. W podobną kostkę kroimy boczek i  podsmażamy na odrobinie oleju, gdy będzie się złocił dorzucamy drobno pokrojone pieczarki i podsmażamy aż pieczarki i boczek się zrumienią. Wystudzony boczek z pieczarkami przekładamy do ziemniaków, dodajemy posiekany koperek, majonez, śmietanę i garść sera. Wszystko mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Trzeba uważać z solą gdyż boczek i majonez są słone. Faszerujemy przygotowanym farszem łódeczki z ziemniaków i wierzch sypiemy serem. Pieczemy w 170 stopniach w piekarniku aż ser się rozpuści i zrumieni.

Podajemy z sosem czosnkowym, tzatzyki bądź innym.
Smacznego :)

© Kuchenne inspiracje Sylwii
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci