Menu

Kuchenne inspiracje Sylwii

Znajdziesz tu kilka prostych przepisów na każdą kieszeń

Ciasto cappuccino z Danio i mlekiem w proszku

kuchenneinspiracjesylwii

29389276_1897186463688205_7708529254715097088_n

Biszkopt:

  • 6 jajek
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki letniej wody
  • 6 łyżek oleju

Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli stopniowo dodając cukier, następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wodę, olej i wymieszane żółtka. Wszystko miksujemy na wolnych obrotach do połączenia składników około pół minuty. Ciasto pieczemy w 170 stopniach przez około 30 minut na blaszce wysmarowanej olejem i wyłożonej papierem.

Masa:

  • 200g masła
  • 125g margaryny palmy
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 serki waniliowe Danio
  • 2 szklanki mleka w proszku niebieskiego

Masło z margaryną ucieramy, dodajemy cukier i ucieramy na puch. Dodajemy po jednym serki danio miksując powoli do połączenia składników po czym dodajemy po szklance mleka w proszku. Miksujemy do połączenia składników. Masy nie należy zbyt długo miksować

Dodatkowo:

  • paczka okrągłych biszkoptów
  • opakowanie ulubionego cappuccino rozpuszczonego w 2 szklankach wody ( u mnie były to dwie szklanki kawy rozpuszczalnej)
  • czekolada mleczna lub kakao do posypania wierzchu

Biszkopt przekroić na pół i nasączyć obie polowy od środka cappuccino, nie za dużo by nie był za mokry. Wykładamy niecałe pół masy tak by zostały nam z 2 łyżki na posmarowanie góry. Na masę układamy nasączone w zimnym cappuccino biszkopty, wykładamy drugą część masy i przykrywamy. Wierzch smarujemy zostawioną wcześniej masa i posypujemy starta czekoladą lub opruszamy lekko kakao.

Sałatka brokułowa z kurczakiem

kuchenneinspiracjesylwii

29365379_1897156717024513_1755969594826162176_n

Składniki:

  • 200g makaronu lubella małe kolorowe rurki
  • duża pojedyncza pierś z kurczaka
  • 2 pomidory
  • 10 dużych pieczarek
  • brokuł
  • mały jogurt naturalny zott
  • 2 solidne łyżki majonezu
  • czerwona słodka papryka, kucharek
  • sól pieprz
  • mały ząbek czosnku

Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę doprawiamy papryką, kucharkiem i smażymy na złoty kolor. Pieczarki myjemy i kroimy na pół. Tak przygotowane pieczarki wrzucamy do wrzątku z odrobina soli i cukru, gotujemy 10 minut po czym wrzucamy różyczki brokuła. Całość gotujemy 3 minuty od momentu zagotowania wody, następnie  odcedzamy i hartujemy zimną wodą. Pieczarki kroimy w paski i solidnie odciskamy. Pomidora obieramy ze skóry i kroimy w dużą kostkę. Do miski przekładamy zimny makaron, kurczaka, pomidora, odciśnięte pieczarki i brokuła. Dodajemy jogurt naturalny, majonez i starty na drobnych oczkach czosnek. Całość mieszamy dokładnie doprawiając do smaku sola i pieprzem.
Smacznego :)

Ciasto biały lion

kuchenneinspiracjesylwii

28468443_1872661286140723_2286841841967955968_n

Biszkopt:

  • 6 jajek
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki letniej wody
  • 6 łyżek oleju

Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli stopniowo dodając cukier, następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wodę, olej i wymieszane żółtka. Wszystko miksujemy na wolnych obrotach do połączenia składników około pół minuty. Ciasto pieczemy w 170 stopniach przez około 30 minut na blaszce wysmarowanej olejem i wyłożonej papierem.

Masa:

  • 4 żółtka
  • 4 szklanki mleka
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • cukier waniliowy
  • 6 łyżek cukru
  • 3 łyżki proszku do pieczenia
  • 250g margaryna

3 szklanki mleka gotujemy. Pozostałe mleko,cukiery, żółtka,mąki mieszamy dokładnie i wlewamy do gotującego mleka. Gotujemy budyń na wolnym ogniu energicznie mieszając przez 3-5 min. Ugotowany budyń przykrywamy dokładnie folią spożywczą by nie zrobił się na wierzchu kożuch. Gdy budyń wystygnie ucieramy margarynę i dodajemy po łyżce budyniu a na koniec sok z cytryny. Masa wychodzi dość gęsta.

Ryż:

  • 70g ryżu preparowanego
  • 400g masy kajmakowej

Masę kajmakową otwieramy i wstawiamy do graczka z wrzącą wodą od czasu do czasu mieszając by zrobiła się bardziej płynna. Gdy tak się stanie łączymy ja z ryżem

Poncz:

  • 0,5 szklanki letniej wody
  • 2 łyżeczki cukru
  • kilka kropel soku z cytryny

Orzeszki ziemne solone 100 g do posypania.

 

Biszkopt przekroimy na dwie równe części ( u mnie tak nie wyszło:) )Dół ponczujemy, układamy masę ryżową na to masę budyniową zostawiając 3 łyżki na wierzch i przykrywamy. Wierzch biszkoptu solidnie ponczujemy, smarujemy pozostała masę budyniową i posypujemy posiekanymi orzeszkami ziemnymi.

28576327_1872661512807367_416366512064954368_n

Makaron ze szpinakiem i serem

kuchenneinspiracjesylwii

28512580_1868712913202227_1369020018_n

Składniki:

  • 150g makaronu rurki
  • 6 kostek mrozonego rozdrobnionego szpinaku
  • ząbek czosnku
  • porządna łyżka śmietany 18%
  • sól, pieprz do smaku
  • łyżka masła
  • 3 plastry sera

Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu w między czasie na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy szpinak i rozmrażamy, gdy szpinak się rozmrozi dodajemy posiekany drobno czosnek. Gdy wszystko się podsmaży dodajemy pokrojony ser i mieszamy by się rozpuścił, dodajemy śmietanę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do sosu szpinakowego wrzucamy makaron, mieszamy i gotowe.

Skrzydełka po chińsku

kuchenneinspiracjesylwii

28450121_1866051160135069_996252557_n

Składniki:

  • 15 skrzydełek z kurczaka
  • 3 solidne łyżki miodu
  • 5 dużych ząbków czosnku
  • sos sojowy tao tao ciemny

Skrzydełka dokładnie myjemy i obcinamy lotki. Do garnka wlewamy miód i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, wszystko podsmażamy na złoty kolor i dodajemy sos sojowy. Dokładnie mieszamy powstały sos i układamy ciasno skrzydełka. Całość dusimy pod przykryciem na bardzo wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając aby wszystkie skrzydełka naszły sosem. Gdy skrzydełka będą miękkie i zobaczymy, że zaczynają odchodzić od kości wyłączamy. Czas gotowania to około 1,5-2 godz. Maja tylko delikatnie pyrkotać a nie mocno się gotować. Podajemy same bądź z ryżem.

Smacznego :)

© Kuchenne inspiracje Sylwii
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci